H2RES model predstavljen na SDEWES konferenciji u Dubrovniku

U sklopu SDEWES konferencije u Dubrovniku, 14. listopada 2021. je održan specijalni panel posvećen projektu “INTERENERGY (IP-2019-04-9482) Istraživanje puteva energetske tranzicije – međuovisnost “power-to-X” tehnologija, tehnologija odgovora potrošnje i povezivanja tržišta energijom”.

Agenda:

09:00-09:15Uvod u INTERENREGY projektProf. Neven Duić
09:15-09:45Izrada i značajke modela za energetsko planiranje – H2RESdr. Felipe Feijoo
09:45-10:00Primjena modela i usporedba s drugim modelimaLuka Herc
10:00-10:10Sljedeći koraci u INTERENERGY projektuAntun Pfeifer
10:10-10:55Okrugli stol „Modeliranje odgovora potrošnje i power-to-X tehnologija u alatima za energetsko planiranje”Prof. Neven Duić, Prof. Henrik Lund, Prof. Ingo Stadler, dr. Felipe Feijoo
10:55-11:00Najava H2RES izazova s nagradamaProf. Neven Duić

Sesiju je vodio prof. Neven Duić sa Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Događaj je uključio okrugli stol sa stručnjacima iz područja energetskih sustava i modeliranja: prof. Neven Duić, prof. Henrik Lund, prof. Ingo Stadler i dr. Felipe Feijoo.

Okrugli stol
Voditelji panela i dr. Felipe Feijoo
dr. Felipe Feijoo prezentira H2RES model
prof. Neven Duić predstavlja INTERENERGY projekt
Antun Pfeifer predstavlja iduće korake u provedbi projekta
Luka Herc prezentira rezultate H2RES modela

Cijeli panel možete pogledati na Youtube kanalu SDEWES centra:

Prezentacija modela na konferenciji u Grčkoj

Istraživač i član INTERENERGY tima, Felipe Feijoo je 12. srpnja 2021. predstavio H2RES model s uključenim novim modulima power-to-x tehnologija i tehnologija odgovora potrošnje. Model je predstavljen na konferenciji EURO 2021 u Grčkoj. Konferencija je održana u Ateni, a bavi se operativnim istraživanjem i upravljanjem s naglaskom na optimizaciju sustava.

Felipe Feijoo predstavlja H2RES model, Sveučilište Zapadna Attica, Atena, Grčka

Više o konferenciji možete pogledati na službenim stranicama konferencije: https://euro2021athens.com/

Digitalizacija i demokratizacija energetskih sustava

Pozivamo Vas na webinar “Digitalizacija i demokratizacija energetskih sustava”. Webinar organizira Fakultet strojarstva i brodogradnje u sklopu INTERENERGY projekta.

Webinar će se održati 16.6. 2021 od 9:00 do 11:20 h putem Zoom platforme, a održat će se na engleskom jeziku.

INTERENERGY projekt bavi se međuodnosima između različitih tehnologija odgovora potrošnje, „power-to-X“ tehnologija i povezivanja tržišta električnom energijom u energetskoj tranziciji. Uloga tih tehnologija istražuje se u kontekstu tržišnog povezivanja, koje je već u tijeku u Europskoj uniji. U ovom projektu, ključno istraživačko pitanje kako postići uravnoteženu integraciju različitih tehnologija za odgovor potrošnje i “power-to-X” tehnologija, određivanjem njihovog optimalnog omjera i izbjegavanjem nepotrebnih tehnoloških zaključavanja (“lock-in”). Kako bi se to postiglo, napravit će se novi moduli za modeliranje ponašanja „power-to-X“ i tehnologija odgovora potrošnje. Također, razradit će se tržišta takvih tehnologija u nastajanju kao i poslovni modeli za njihovu integraciju. To je važan korak u digitalizaciji energetskog sustava i korištenju sinergija kako bi se dekarboniziralo integrirani energetski sustav.

U sklopu ovog webinara će se dati pregled ciljeva samog projekta te će se predstaviti primjena načela “power to X”. U tom smislu su uključene tehnologije povezivanja energetskog sektora s ostalim sektorima potrošnje energije. Također, razmatraju se projekti u provedbi temeljeni na odzivu potrošnje te promjene zakonskog okvira Europske Unije kako bi se sa zakonodavne strane omogućilo korištenje ovih tehnologija. Konačno, predstavlja se računalni model energetskog sustava razvijen u sklopu INTERENERGY projekta, a koji objedinjuje razmatrane tehnologije odziva potrošnje.

Prijava na webinar se ostvaruje e-mailom na adresu: Luka.Herc@fsb.hr

Snimku webinara možete pogledati na Youtube kanalu SDEWES Centra.

Predavači i prezentacije:

Raspored predavanja:

VrijemePrezentacijaPredavač
9:00 – 9:20Uvod u INTERENERGY projektprof. dr. sc. Neven Duić, (UNIZAG FSB)
9:20 – 9:40Uloga odziva potrošnje i agregatora u budućim tržištima električne energijeprof. dr. sc. Fei Wang, (North China Electric Power University – “NCEPU”)
9:40 – 10:00Potencijal korištenja elektrificiranog prometa u pružanju pomoćnih usluga u energetskom sustvuIvan Pavić, mag. ing. el. (UNIZAG FER)
10:00 – 10:20Uloga operatora prijenosnog sustava u energetskoj tranzicijidr. sc. Silvia Piliškić, (HOPS)
10:20 – 10:40Odziv potrošnje u okviru europskog zakonodavnog okvira za tržište električne energijeHeni Radanović, mag. ing. mech. (ACER)
10:40 – 11:00Modeliranje energetskog sustava u projektu INTERENERGYdr. sc. Felipe Feijoo, (UNIZAG FSB)
11:00 – 11:20Panel raspravaprof. dr. sc. Neven Duić, (UNIZAG FSB)
prof. dr. sc. Fei Wang, (North China Electric Power University – “NCEPU”)
Ivan Pavić, mag. ing. el. (UNIZAG FER)
dr. sc. Silvia Piliškić, (HOPS)
Heni Radanović, mag. ing. mech. (ACER)
dr. sc. Felipe Feijoo, (UNIZAG FSB)

Organizator

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Pokrovitelj

Hrvatska zaklada za znanost

Medijski partneri:

Hrvatska energetska tranzicija

SDEWES Centre

O projektu INTERENREGY

Energetski sustavi u tranziciji od proizvodnje temeljene na fosilnim gorivima i centraliziranoj proizvodnji, s visokim emisijama stakleničkih plinova, prema nisko-ugljičnim sustave koji se temelje na promjenjivoj i distribuiranoj obnovljivoj energiji, prolaze kroz različite faze transformacije. U prvim fazama podizanje integracije promjenjivih obnovljivih izvora energije (OIE) može se izvesti u većini konfiguracija energetskog sustava bez implementacije dodatnih tehnologija skladištenja i pretvorbe. U kasnijim fazama, s visokim udjelom varijabilnih OIE, potrebne su sinergije s drugim sustavima kako bi se integrirala najjeftinija i održiva energija. Ovaj projekt bavi se međuodnosima između različitih tehnologija odgovora potrošnje, sektora potrošnje i povezivanja tržišta električnom energijom u energetskoj tranziciji. Uloga tih tehnologija istražuje se iz konteksta tržišnog povezivanja, koje je već u tijeku u Europskoj uniji. U ovom istraživanju, ključno istraživačko pitanje je uravnotežena integracija različitih tehnologija za odgovor potrošnje i “power-to-X” te potrošnje, određivanje njihove optimalne mješavine i izbjegavanje nepotrebnih tehnoloških zaključavanja (“lock-in”). Kako bi se to postiglo, napravit će se novi moduli za modeliranje ponašanja power-to-X i tehnologija odgovora potrošnje. Također, razradit će se tržišta takvih tehnologija u nastajanju kao i poslovni modeli za njihovu integraciju. To je važan korak u digitalizaciji energetskog sustava i korištenju sinergija kako bi se dekarboniziralo integrirani energetski sustav.