Digitalizacija i demokratizacija energetskih sustava

Pozivamo Vas na webinar “Digitalizacija i demokratizacija energetskih sustava”. Webinar organizira Fakultet strojarstva i brodogradnje u sklopu INTERENERGY projekta.

Webinar će se održati 16.6. 2021 od 9:00 do 11:20 h putem Zoom platforme, a održat će se na engleskom jeziku.

INTERENERGY projekt bavi se međuodnosima između različitih tehnologija odgovora potrošnje, „power-to-X“ tehnologija i povezivanja tržišta električnom energijom u energetskoj tranziciji. Uloga tih tehnologija istražuje se u kontekstu tržišnog povezivanja, koje je već u tijeku u Europskoj uniji. U ovom projektu, ključno istraživačko pitanje kako postići uravnoteženu integraciju različitih tehnologija za odgovor potrošnje i “power-to-X” tehnologija, određivanjem njihovog optimalnog omjera i izbjegavanjem nepotrebnih tehnoloških zaključavanja (“lock-in”). Kako bi se to postiglo, napravit će se novi moduli za modeliranje ponašanja „power-to-X“ i tehnologija odgovora potrošnje. Također, razradit će se tržišta takvih tehnologija u nastajanju kao i poslovni modeli za njihovu integraciju. To je važan korak u digitalizaciji energetskog sustava i korištenju sinergija kako bi se dekarboniziralo integrirani energetski sustav.

U sklopu ovog webinara će se dati pregled ciljeva samog projekta te će se predstaviti primjena načela “power to X”. U tom smislu su uključene tehnologije povezivanja energetskog sektora s ostalim sektorima potrošnje energije. Također, razmatraju se projekti u provedbi temeljeni na odzivu potrošnje te promjene zakonskog okvira Europske Unije kako bi se sa zakonodavne strane omogućilo korištenje ovih tehnologija. Konačno, predstavlja se računalni model energetskog sustava razvijen u sklopu INTERENERGY projekta, a koji objedinjuje razmatrane tehnologije odziva potrošnje.

Prijava na webinar se ostvaruje e-mailom na adresu: Luka.Herc@fsb.hr

Snimku webinara možete pogledati na Youtube kanalu SDEWES Centra.

Predavači i prezentacije:

Raspored predavanja:

VrijemePrezentacijaPredavač
9:00 – 9:20Uvod u INTERENERGY projektprof. dr. sc. Neven Duić, (UNIZAG FSB)
9:20 – 9:40Uloga odziva potrošnje i agregatora u budućim tržištima električne energijeprof. dr. sc. Fei Wang, (North China Electric Power University – “NCEPU”)
9:40 – 10:00Potencijal korištenja elektrificiranog prometa u pružanju pomoćnih usluga u energetskom sustvuIvan Pavić, mag. ing. el. (UNIZAG FER)
10:00 – 10:20Uloga operatora prijenosnog sustava u energetskoj tranzicijidr. sc. Silvia Piliškić, (HOPS)
10:20 – 10:40Odziv potrošnje u okviru europskog zakonodavnog okvira za tržište električne energijeHeni Radanović, mag. ing. mech. (ACER)
10:40 – 11:00Modeliranje energetskog sustava u projektu INTERENERGYdr. sc. Felipe Feijoo, (UNIZAG FSB)
11:00 – 11:20Panel raspravaprof. dr. sc. Neven Duić, (UNIZAG FSB)
prof. dr. sc. Fei Wang, (North China Electric Power University – “NCEPU”)
Ivan Pavić, mag. ing. el. (UNIZAG FER)
dr. sc. Silvia Piliškić, (HOPS)
Heni Radanović, mag. ing. mech. (ACER)
dr. sc. Felipe Feijoo, (UNIZAG FSB)

Organizator

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Pokrovitelj

Hrvatska zaklada za znanost

Medijski partneri:

Hrvatska energetska tranzicija

SDEWES Centre

close

Sign up to receive newest updates on the INTERENERGY project in your inbox.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *